SWITCH SECTION

Uten ventilasjon blir det skallebank på hytta


Av Lavenergisystemer AS

Morten Storegjerdet

Lavenergisystemer AS

28. august 2020
Av Lavenergisystemer AS

Morten Storegjerdet

Lavenergisystemer AS

28. august 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200828085108208.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200828085108130.jpg?maxwidth=2000
fasadedetalj lettere.jpg
0

Slidre Bygg & Prosjektering fant en enkel, kompakt og effektiv ventilasjonsløsning med ventilator-par som monteres i yttervegg: Lunos.

Hytter over 75 m2 som bygges etter gjeldende byggeforskrifter, er i praksis like lekkasjetette som nye boliger. Likevel krever ikke forskriften ventilasjon i hytter under 150 m2.

– Behovet er jo der, siden byggene er så tette. Særlig i høgfjellet hvor vi driver, blir det stillestående luft og ising på glasset som kan ødelegge det. Så vi trenger sirkulasjon på lufta, understreker daglig leder Steinar Trøen i Slidre Bygg & Prosjektering. Dessuten handler det om komfort.

– Du må ikke glemme at du skal bo i dette. Uten ventilasjon blir det rett og slett skallebank, sier han, og legger til at lufta på høgfjellet er såpass tørr mesteparten av året at fuktskader ikke er noen stor utfordring.

Vanskelig med kanaler

Et vanlig alternativ for å få bedre inneklima er balansert ventilasjon. Men på hytter er det vanskelig å få til, om vi skal tro Trøen.  

– Med mye skrå himlinger er det vanskelig å komme til med ventilasjonskanaler. Og hytter er gjerne gjerrige på plassen. Veldig ofte er det ikke plass til mer enn vanlige ventilasjonsluker i yttervegger, poengterer han.

Ventilator i yttervegg

Trøen har derfor lett etter en løsning som ikke krever like mye plass, og oppdaget Lunos fra Lavenergisystemer AS. Ventilatorer fra Lunos monteres i yttervegger og opererer parvis slik at varmen i hytta gjenvinnes.

– Lunos-anlegget er støysvakt, og bruker veldig lite energi i drift – ned i to-tre watt, forteller Trøen. I tillegg gjenvinner de varmen: Et keramisk element lagrer energi fra brukt luft, og gjenvinner den ved at luftstrømmen snus med jevne mellomrom. Ifølge Trøen er tre ventilatorpar vanligvis nok til å gi godt inneklima på hyttene bedriften hans bygger; som regel er arealet mellom 100 og 200 m2. Anleggene har egne avtrekk på baderom.

Et velkomment alternativ

Slidre Bygg & Prosjektering monterte de første anleggene for et par år siden.

– Det første året bruker vi det til å få ut resten av fuktigheten fra byggeprosessen, så anlegget må gå litt mer enn vanlig. Hittil har vi stort sett fått spørsmål om hvordan det skal brukes, forteller Trøen. For entreprenøren har Lunos klare praktiske fordeler.

– Med kanal i yttervegg er det veldig enkelt å montere, så monteringskostnaden blir veldig liten. Vi har sikkert mye å lære om det, men jeg syntes det var så mye positivt at vi ikke kvidde oss for å bruke det. For vi har egentlig savnet et alternativ til tradisjonell ventilasjon, sier Trøen.3328
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200709105005021.png #FFFFFF
Les også